Witamina C jest niezbędnym elementem diety bez którego organizm nie jest w stanie poprawnie funkcjonować. Kluczowym dla zachowania zdrowia jest uwzględnianie jej dziennego zapotrzebowania w naszej diecie.

Oto jej podstawowe cechy i funkcje w organizmie człowieka:

– jest przeciwutleniaczem- spowalnia proces starzenia komórek, eliminuje wolne rodniki,
– ułatwianie wchłanianie żelaza,
– wzmacnia odporność na infekcje i łagodzi ich przebieg,
– przyspiesza proces gojenia,
– aktywuje enzymy w procesach metabolicznych,
– wzmacnia zęby i dziąsła, zabija bakterie odpowiedzialne za próchnicę

Pamiętaj, że aby organizm funkcjonował prawidłowo, powinieneś/aś dostarczać mu witamin w odpowiednich ilościach.
Dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C wynosi ok 75 m/dobę dla kobiet i 90 mg/ dobę dla mężczyzn. Witamina C zawarta w pożywieniu należy do najbardziej wrażliwych witamin wystawionych na działanie czynników zewnętrznych, którą niszczy wysoka temperatura, wystawienie na dostęp światła oraz na bezpośredni kontakt z powietrzem. Unikaj zatem obróbki termicznej i staraj się spożywać świeże produkty o sprawdzonej jakości

Oto jedne z najlepszych źródeł witaminy C:

Write a comment:

*

Your email address will not be published.

Logo_footer   
     © 2016 PROHAB | Z pasji do zdrowia

Obserwuj nas: